+31 6 12441940 manon@zanglokaalmerel.com

Hallo allemaal!

Hier ben ik dan. Het is 2025, en ik heb besloten dat ik een blog ga beginnen op mijn gloednieuwe website. Ik ben Manon, een logopedist en authorized CVT teacher. Ik ben in 2016 afgestudeerd als logopedist en afgelopen juni (juni 2024) afgestudeerd in Kopenhagen aan het CVI. Ik ben een vocal coach die samen met jou de magie in jouw stem wil vinden. Op een duurzame, gezonde manier. En ik vind het heel belangrijk dat je daarbij je eigen sound behoud, dat je klinkt zoals jijzelf klinkt. Iedere stem is uniek, iedereens stembanden en stemapparaat zijn uniek. Er is niemand in de wereld die precies klinkt zoals jij, behalve jij. En ik denk dat het heel belangrijk is om dat te behouden en om te gaan geloven in de eigen magie van jouw stem. Ik zie stem- en vocal coaching als een soort ontdekkingsreis.

Bij mij is het tot nog toe een ontdekkingsreis zonder echt eindpunt. Ik moet zeggen, ik dacht altijd dat er een eindpunt zou zijn. Zo van: Tadaa, jep! Nu kan ik het allemaal! Dit is het, jongens! Alleen, hoe meer ik leer, hoe meer dat eindpunt verschuift. Aan de ene kant is er een deel in mij dat dat heel frustrerend vind, want hallo, hoeveel info over de stem, over zang, over verschillende methodes, over spieren, over adem, over klankkleur (en ga zo nog maar even door) is er wel niet? (Heel. Veel.) En waarom wil ik dat ook allemaal leren en weten? (Geen idee. Soms is het leuk en zijn er veel eureka-momentjes. Soms denk ik: Manon. Stop hier eens even mee. Je hersenen zijn moe). Maar toch ontwaakt er altijd weer een soort kwispelende puppy in mij als er iets nieuws te leren valt over de stem. Want aan de andere kant heb ik ondertussen wel ontdekt: hoe meer je leert, hoe meer je erachter komt hoe WEINIG JE WEET. Want er is altijd nog meer te leren.

Ik heb bedacht dat er bij iedere blog ook een kleine video komt, waarin ik kort iets vertel over de blog. Wat me ook leuk leek, is een anatomie onderdeeltje in de blog en de video, om de anatomie van alles wat met de stem te maken heeft nog verder uit te diepen. Dit onderdeeltje heb ik ‘Anatomie onder de knie’ genoemd, en kun je aan het einde van iedere blog en video vinden. Ik heb het visueel gemaakt door mijn tekenkunsten uit te proberen in een kleurboek. Een stem kleurboek. Yep, you heard that right. Een boek met kleurplaten…van het stemapparaat.

Jazeker! Dus, ik ga lekker kleuren de komende tijd. Hieronder in de video kun je zien wat ik ervan gemaakt heb, en ook als je helemaal doorscrollt naar het einde van de blog kun je het eerste ‘Anatomie onder de knie’ kunstwerkje bewonderen.
(En als je denkt: ik wil even precies zien welke onderwerpen/hoofdstukken er in de video zitten, kun je hem ook altijd op youtube bekijken.)

Hoe het begon

Dus, in 2016 studeerde ik af als logopedist. Ik ben zo allround mogelijk opgeleid, want zo zat de opleiding toen in elkaar, terwijl ik me eigenlijk vooral op stem wilde focussen. Ik kan me voorstellen dat het per opleiding wat verschilt, en dat het misschien ook wat verschilt met hoe de logopedieopleidingen nu in elkaar zitten, maar ik denk dat de opleidingen logopedie over het algemeen nog steeds zo breed mogelijk zijn omdat het vak logopedie ook gewoon heel breed is. Maar wat ik wilde, was eigenlijk zoveel mogelijk leren over de stem. De grap is, dat ik er (toen ik eenmaal ging werken) achter kwam dat ik het werken met kinderen en taalontwikkeling eigenlijk toch ook wel heel leuk vond. En dat ik er ook achter kwam, dat mijn liefde voor de stem vooral bestaat in combinatie met zang. En in de praktijken waar ik werkte kwamen eigenlijk bijna geen zangers. (side note: tegenwoordig werk ik als logopedist op een behandelgroep voor peuters die doof of slechthorend zijn, wat WEER iets heel anders is, maar ook heel erg leuk! Misschien komt dit ooit nog wel aan bod in een andere blog/video).

Nou, wat besloot ik dus te doen? Een 3-jarige zangopleiding in Kopenhagen! Ja joh, waarom ook niet. Ik heb de afgelopen 3 jaar, startend in 2021 en eindigend in 2024, alles over de stem en zang geleerd. Zoals meer over de anatomie van de stem en het stemapparaat, alles over support (ademsteun), alles over klinkers, klankkleuren, stemfuncties (modes), volumes, en nog veeeel meer. Maar ik heb ook heel veel geleerd over allerlei pedagogische skills, hoe coach je, wat voor soorten leertypes zijn er, wat is de musical wish van de zanger, wat is het leertype van de zanger (en ook nog veeel meer). Hierbij hebben we ook heel veel gezongen (veel individuele zanglessen gehad) en vooral ook heel veel les gegeven. Aan elkaar, maar ook aan test singers. Het fijne was dat ik met mijn achtergrond als logopedist op het gebied van bijv. anatomie al wel een voorsprong had, maar het fantastische vond ik dat we er ZO diep op ingingen, dat ik er weer allemaal nieuwe dingen bij leerde. Trouwens, als je denkt: waarom gooit die meid er af en toe Engelse termen doorheen, dat komt omdat de opleiding in Kopenhagen in het Engels was (gelukkig, want Deens is echt een heel moeilijke taal die mij toch niet echt kon betoveren –sorry Denen-. Welke taal ik wel echt heel erg leuk vind klinken is Noors! De helft van de medestudenten uit mijn groep kwam uit Noorwegen, en het klonk altijd erg gezellig als ze met elkaar aan het praten waren, alhoewel ik er natuurlijk geen hout van verstond. Goed, ik dwaal af, voor je het weet bedenk ik een nieuw leerproject en haal ik het in mijn hoofd om Noors te willen leren).

Tot zover mijn kleine introductie. Wat kan je verwachten op mijn blog? Informatie en nieuwsgierige onderzoekjes over verschillende onderwerpen, gemixt met wat hersenspinsels. Goh, Manon, wat voor onderwerpen dan? Nou, denk dan bijvoorbeeld aan: ademsteun, verschillende SOVT methodes, meer informatie over hoe de stem werkt, maar ook informatie over verschillende straws, vocal cupping voor de stem, reflux…en als je nu denkt, dit klinkt een beetje als abracadabra…ha! Zijn we toch weer bij die magie beland (ik wacht nog steeds op een uitnodiging voor Zweinstein, maar dat even terzijde). Iedere maand komt er een blogpost + video online, dus hou het vooral in de gaten als je meer wilt weten over een van de bovenstaande onderwerpen (of allemaal, natuurlijk!).

Anatomie onder de knie

Dan wil ik voor nu graag afsluiten met de allereerste ‘Anatomie onder de knie’!

Wat je op deze prachtige tekening ziet, naast de fantastische kleurencombinaties waar ik voor gekozen heb, is de ribbenkast en het middenrif, ook wel diafragma genoemd (of diaphragm, in mijn continu in Engelse termen denkende hersenen).

Het middenrif is de scheiding tussen de borstkas en de buikholte, en lijkt een beetje op een soort koepel, of een parachute. Ik heb hem blauw gemaakt, want, tja, waarom niet?

Het middenrif helpt bij de inademing: dan activeert hij en wordt er een gedeeltelijk vaacuum gecreëerd in de borstkas, waardoor het middenrif naar beneden beweegt.

De druk in de longen is lager, waardoor de lucht naar binnen stroomt.

De longen worden groter en vullen zich met lucht. De onderste ribben worden breder en de buik beweegt naar buiten. Het middenrif heeft namelijk ruimte nodig om te zakken.

Fun fact: als je je buikspieren relaxt, dan activeert het middenrif automatisch en komt er automatisch lucht binnen. Je hoeft hier niks voor te doen, het gebeurt gewoon vanzelf. Super fijn, want als dat niet gebeurt, dan adem je niet meer en ehh ben je niet echt meer levend.

Bij de uitademing gaat het dus allemaal precies andersom. De spieren rondom het middenrif laten los, waardoor het middenrif relaxt. Het vacuum in de borstkas wordt losgelaten en het middenrif beweegt naar boven.

De longinhoud wordt kleiner en de druk van het middenrif wordt hoger. De lucht gaat hierdoor weer naar buiten. De buik beweegt weer naar binnen.

Kortom: bij inademing gaat de buik naar buiten (uit), en bij uitademing gaat de buik naar binnen (in).

In de volgende ‘Anatomie onder de knie’ ga ik onderzoeken wat de rol van het middenrif is in combinatie met zingen.

Tot de volgende blog!

De kleurplaat komt uit A Vocal Anatomy Colouring Book van Eimear McCarthy Luddy. Dit is de link naar haar shop!

Pin It on Pinterest